PATIËNTENZONE

ORTHOKINESIE,
BEWEGING BEHANDELEN DOOR BEWEGING

HOUDINGSANALYSE
STATISCH
DYNAMISCH
ONTSTAAN
Christophe Otte heeft fysiotherapie/kinesitherapie, osteopathie, orthopedie, en podologie gestudeerd, maar ook andere specialisaties waardoor het menselijk lichaam beter kan begrepen en verzorgd worden. Hij deed dit uit roeping. Dankzij deze verschillende opleidingen werd hij zich al snel bewust van de noodzaak het lichaam in zijn dynamische globaliteit te analyseren, wil men de oorsprong van pijn begrijpen. Hij begreep ook dat het essentieel is pijn te behandelen in het posturale letselgebaar om de vloeibaarheid van beweging te herwinnen.

Op basis van deze bevindingen ontwikkelde hij in 2002 een ‘dynamische posturologie’: orthokinesie.
Deze therapeutische discipline analyseert en behandelt zowel de menselijke houding als de coördinatie van de bewegingen.
Grondlegger OPS-Clinic
Christophe Otte
Grondlegger OPS-Clinic - Orthokinesie
"De meeste blessures lopen we op tijdens beweging: sportactiviteiten, wandelen, etc. Sinds onze studietijd hebben we geleerd hoe we de patiënt kunnen manipuleren terwijl hij op de onderzoekstafel ligt. Het lichaam is dan echter onttrokken aan de zwaartekracht en niet meer onderhevig aan de spanningen die mogelijks aan de basis liggen van posturale pijnen.

De hersenen zijn voorzien van een zogenaamd ‘letselgeheugen’: dat betekent dat ze zich herinneren onder welke omstandigheden een letsel opgelopen werd. Elke keer dat de patiënt dit gebaar opnieuw maakt, zal er een aarzeling zijn op het moment dat de amplitude wordt bereikt. Deze microscopische vermijdingsreactie is een dynamische proprioceptieve stoornis die op lange termijn spier- en fasciale afweerspanningen veroorzaakt.

Door de patiënt te vragen deze beweging uit te voeren en die beweging tegelijkertijd te behandelen, sturen we signalen naar de hersenen die een herijking van het gebaar en een re-harmonisering van de spier-, fasciale en articulaire spanningen zullen bevorderen.

Afhankelijk van de orthokinesische balans (posturaal en dynamisch) kunnen andere behandelingen als aanvulling noodzakelijk zijn naast de manipulatie om een posturo-dynamische proprioceptieve stoornis weer in evenwicht te brengen en duurzaam los te maken".

DE PIJLERS VAN DE ORTHOKINESIE

MULTIDISCIPLINARITEIT

Orthokinesie is ontstaan met als doel de kennis van de verschillende medische beroepen, gespecialiseerd in biomechanica, samen te brengen. Ze legt de link tussen kinesitherapie/fysiotherapie, osteopathie, posturologie, podologie... om zo tot een ‘dynamische posturologie’ te komen.

GLOBALITEIT

Orthokinesie helpt u de dynamische relaties tussen de verschillende onderdelen van uw lichaam te begrijpen. Ze ondersteunt u op een globale manier, zowel statisch als dynamisch.

OORZAKEN EN BEGRIP

begrijpen. Elke pijn heeft haar eigen bron (spierletsel, slechte houding, stress...). Naast manuele anamnese kan de orthokinesist een zeer nauwkeurige digitale analyse maken.

Orthokinesie biedt de mogelijkheid statische en dynamische posturale analyses aan elkaar te koppelen en zo de verstorende oorzaken van pijn op te sporen.

SPORT VS CHRONICITEIT

Orthokinesie werd in eerste instantie ontworpen om lastige aandoeningen bij topsporters te behandelen. Door haar succes werd ze al snel de logische keuze voor alle patiënten met chronische aandoeningen.