espace patient

DE CRITERIA VOOR GOED SCHOEISEL VOOR KINDEREN, VOLWASSENEN EN SPORTERS

STADSSCHOENEN

De ideale schoen benadert de blote voet. Hij hoeft slechts de voet te beschermen tegen schokken (tafel...), tegen agressieve terreinen en tegen extreme temperatuurschommelingen.

DE IDEALE SCHOEN
DE IDEALE SCHOEN MOET AAN DE VOLGENDE CRITERIA VOLDOEN:  
 • licht met een platte buitenzool (zonder hak en 0,5 tot 1 cm dik ter bescherming van de voet),
 • gesloten bij de wreef (veters, klittenband of riemen),
 • een flexibele buitenzool hebben (idealiter uit rubber),
 • met een stevig hielstuk achteraan de hak (om te voorkomen dat de voet zijwaarts op de buitenzool van de schoen glijdt). Het mag in geen geval stijf zijn, omdat dit het risico inhoudt dat de hiel vast komt te zitten terwijl hij moet roteren om een perfect functioneren van de voet te garanderen.
 • een buitenzool hebben die even breed is als uw voet (bij de hiel, de middenvoet en de voorvoet) :
  • Controleer of de schoen niet te smal is ten opzichte van uw voorvoet en middenvoet. Aarzel niet om (via meting) de breedte van uw voet te vergelijken met de breedte van uw schoen (aan de voorkant van de voet en in het midden van de voet).
  • JB Rodde JB Rodde

  • Vermijd schoenen die te breed zijn: ze verhogen de hefboomwerking en verminderen de mobiliteit van de voet. Als u sinds lang hakschoenen draagt, probeer dan de hoogte van de hakken geleidelijk te verlagen.
Als u voor uw werk regelmatig schoenen met hoge hakken moet dragen, draag dan afwisselend schoenen met verschillende hakken, en draag dan opnieuw platte schoenen buiten het werk (en loop thuis op blote voeten).

Er zijn momenteel merken die verwisselbare hakken aanbieden. Dit maakt het makkelijker om met een platte hak naar het werk te gaan en van hakhoogte te veranderen als u aankomt op het werk.

Daniela Bekerman Daniela Bekerman

Tanya Heath Paris Tanya Heath Paris
Thuis is het aan te raden om op blote voeten te lopen of met dunne pantoffels die gesloten zijn aan de achterkant van de voet. Sandalen en slippers die open zijn aan de achterkant van de voet moeten worden vermeden. Ze werken klauwvorming van de tenen in de hand en maken de voet onstabiel. Vermijd ook sandalen met verstevigingen die de voetwelving ondersteunen. ‘Passieve’ welvingsteunen voorkomen functionele bewegingen van de voet en verminderen de inspanning van de voetspieren. Hetzelfde geldt voor buitenactiviteiten in de zomer. Dit type schoen is niet geschikt om te stappen.
schoen pijn
Voor personen die lijden aan metatarsalgie (pijn in de voorvoetbotten) is het verkieslijk om platte schoenen te dragen met een minimale zooldikte van 1,5 cm aan de voorvoet.

Hoewel schoenen er over het algemeen zeer comfortabel uitzien bij aankoop, betekent dit niet dat u er intensief gebruik kunt van maken zonder voorbereiding. Het is aan te raden om ze geleidelijk aan te gebruiken, zodat de nieuwe schoen zich kan aanpassen aan uw voet en uw gewrichten kunnen wennen aan de nieuwe schoen.

Als u een amplitudebeperking van de enkel heeft en de positie van uw blote voet plat op de grond pijn doen, is het raadzaam om advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional. U moet controleren of de oorzaak van dit functionele ongemak van musculaire of articulaire oorsprong is.

KINDERSCHOENEN

Van generatie op generatie geeft men steeds dezelfde raadgevingen ! Het ondersteunen van de voet is voor iedereen logisch en noodzakelijk geworden. Maar is dit echt het beste voor onze kinderen?

Het is belangrijk in te zien dat een kind dat begint te lopen niet over een voldoende ontwikkeld spierstelsel beschikt om de hoogstandjes van volwassenen uit te voeren. En dit is heel normaal! De musculatuur van de kindervoeten zal zich verfijnen en ontwikkelen tot de leeftijd van 8 jaar. Daarom heeft het geen zin om de voet van het kind te ondersteunen en zijn enkels vast te houden. Ondersteunen en vasthouden betekent verhinderen dat de spieren zich correct ontwikkelen.

Om een normale ontwikkeling van de enkel- en voetspieren te garanderen, is het raadzaam om schoenen met een opgaande schacht te vermijden, die de enkels en de welvingsteunzolen vastzetten, waardoor de beweging van de voet beperkt wordt. Deze steunelementen (opgaande schachten en artificiële welvingen) verstoren de natuurlijke ontwikkeling van de steunspieren van de plantaire welvingen en de stabiliserende enkelspieren. Het is grotendeels vanwege deze steun dat 80% van de bevolking platvoeten heeft. De ideale KINDERSCHOEN De ideale ‘KINDERSCHOEN’ moet voldoen aan de criteria van een stadsschoen voor ‘VOLWASSENEN’.. Hij moet een zo dun mogelijke buitenzool hebben.

TE VERMIJDEN
 • Een dikke en stijve buitenzool
 • Een hoge schacht (enkelsteun)
 • Een ondersteuning van de binnenwelving
 • Schoenen die te breed zijn
 • Een te smalle buitenzool
Te breed hielstuk vanachteren Te breed hielstuk vanachteren
Buitenzool te smal Buitenzool te smal
HIER EEN VOORBEELD VAN IDEALE SCHOENEN VOOR KINDEREN :
Puma Lyla Seq Inf
Puma Lyla Seq Inf
Loop thuis bij voorkeur ‘op blote voeten’ of draag zeer dunne slippers met antislip of sokken met antislip.
Babylight Décathlon Chausson Babylight Décathlon
Antislip sok Antislip sok

SPORTSCHOENEN

 • De durometrie (hardheid) van de buitenzool is belangrijk in functie van uw gewicht. Sommige merken bieden een keuze qua durometrie in functie van het gewicht van de atleet en het loopparcours (hout, weg). Het is essentieel om zachte buitenzolen te vermijden. Hoewel ze een gevoel van comfort geven, maken ze de proprioceptieve en musculaire coördinatie van uw voeten onstabiel en ongeorganiseerd.
 • Na ongeveer 400-500 km zijn de meeste schoenen te versleten om slijtageblessures te voorkomen.
 • Koop bij voorkeur schoenen met een rechte as. Deze schoen respecteert over het algemeen de breedte van uw voet. Een schoen met kromme as is meestal gemaakt met een buitenzool die smaller is dan de werkelijke breedte van uw middenvoet.
 • Rechte as Rechte as
  Kromme as Kromme as
  Zorg er dus voor dat de breedte van de buitenzool in het midden gelijk is aan de breedte van uw voet.
MINIMALISME OF MAXIMALISME?
Maximalistische schoenen Maximalistische schoenen
(Reebok Zig Tech)
inimalistische schoenen Minimalistische schoenen
(Merrell Vapor Globe)
Een maximalistische schoen
Een maximalistische schoen veroorzaakt vaak meer pronatie dan blootsvoets lopen. Wat dit betreft, verdient het de voorkeur universele (zogenaamde neutrale) schoenen te dragen. Vermijd anti-pronatie- of anti-supinatieschoenen. Ze kunnen worden herkend aan elementen van verschillende kleur op de schoen (grijs op dit model).
De criteria voor SPORTSCHOENEN zijn dezelfde als voor STADSSCHOENEN. Tracht de hoogte van de hakken zoveel mogelijk te beperken. Een ‘drop’ (hoogte van de hak ten opzichte van de voorkant van de schoen) van 0 mm is ideaal om de voeten vrij te stellen van alle functies.

Hoe minder ‘toe spring’ (verhoging van de voorkant van de schoen ten opzichte van de rest), hoe actiever de spieren zijn tijdens het stappen. De ‘toe spring’ is een passief hulpmiddel dat de voetspieren kan verzwakken en overbelasten bij het overschakelen op schoenen die geen ‘toe spring’ hebben.

Een ‘toe box’ die de breedte van de voorvoet respecteert is wenselijk. Het is essentieel om de breedte van de voorvoet te respecteren om de functie van de voorvoetspieren te onderhouden. Een te smalle schoen belemmert de voorvoet om tijdens het lopen normaal te bewegen, en bevordert zo verzwakking van de kleine spieren.
Toe Spring Toe Spring
Drop Drop
Toe-Box Toe-Box
Als u al jaren maximalistische sportschoenen draagt, d.w.z. schoenen met een drop (hakhoogte), zal het zeer lang duren vooraleer u minimalistische schoenen zult kunnen dragen (0-drop = schoen zonder hakhoogte ten opzichte van de voorkant).

Het dragen van maximalistische schoenen verkort de kuit en bevordert de zwakte en stijfheid ervan op de lange termijn. Daarom moet men zeer geleidelijk tewerk gaan bij het verminderen van de drop. Het dragen van schoenen met een lichte drop kan dus een hulpmiddel zijn bij lange afstanden. Het is echter belangrijk te onthouden dat een schoen met een drop niet systematisch moet worden gedragen tijdens alle trainingen. Het is een passief hulpmiddel dat nuttig kan zijn in de competitie, maar dat op de lange termijn de kuit lui maakt.

Hier een voorbeeld van een ideale minimalistische schoen:
inov 8 f-lite 192 Inov-8 F-Lite 192
IS EXTREEM MINIMALISME (DAT BLOOTSVOETS LOPEN HET STERKST BENADERT) GOED VOOR U?
IS EXTREEM MINIMALISME
Onze voeten kunnen vergeleken worden met schokdempers en banden, maar dan speciaal aangepast aan de mens.
De schokdemper is het resultaat van de botstructuur van de voet die vervormd is door de spanning uitgeoefend op deze gewrichten (ligamenten, kapsels) en door de werking van deze spieren in beweging (actieve en passieve spanning). Dankzij het complexe rotatiemechanisme in combinatie met de pletbeweging en de terugkeer van de bogen, is de voet een weergaloze schokdemper die ons in staat stelt ons perfect aan te passen aan gevarieerde terreinen, onze houding ten opzichte van obstakels aan te passen en de schokken bij contact met de grond te dempen.
De band bij
De ‘band’ bij de mens is het vetweefsel dat zich onder de voetzool bevindt. Deze structuur is nodig om de zachte (spieren, banden, fasciën) en harde structuren (botten) van de voet te beschermen.
Beschikken we op volwassen leeftijd nog steeds deze efficiënte structuren, als we onze voeten van jongs af aan overmatig beschermen?

Als we ons lichaam te zeer beschermen en vermijden dat het onder stress komt te staan, reageert het heel natuurlijk door de basisstructuur te verminderen of zelfs volledig te elimineren.

Daarom is het niet nodig onze kinderen te voorzien van ondersteunende schoenen met extreem dikke buitenzolen. Door schoenen van het ‘bottine’-type verliest het kind zeer snel zijn beschermende subplantaire vetweefsel en wordt de ontwikkeling van zijn spieren vertraagd.

Een volwassene in de westerse samenleving beschikt daarom vaak niet over adequate schokdempers en banden. Via een biomechanische balans kunt u bij een specialist deze punten laten analyseren. Dit zal u helpen de beste keuze te maken, en een aangepaste behandeling te krijgen, indien nodig.

In ieder geval is het raadzaam om geleidelijk aan op minimalistische schoenen over te schakelen en in het begin de voorkeur te geven aan modellen die een minimum aan bescherming laten: 1-2 cm dicht schuim onder de gehele voetzool.

SAMENVATTING

PRO minimalisme van meet af aan:
 • als de voet van jongs af aan gewend is om blootsvoets te functioneren.
 • als de biomechanische structuur van de voet goed is (natuurlijke schokdemperfunctie).
 • als de soepelheid van triceps surae (kuit) goed is.
CONTRA minimalisme van meet af aan (of kies voor zeer geleidelijk dragen met bijbehorende biomechanische balans) :
 • als de voet altijd beschermd werd (vooral vanaf zeer jonge leeftijd) door schoenen met dikke zolen, door schoenen of zolen met passieve steun (passieve orthopedische zolen, inwendige versteviging in de schoen, anti-pronatie of anti-supinatie schoenen).
 • als de biomechanische structuur van de voet slecht en onherstelbaar is (platvoeten, holle voeten, hyperpronatorvoeten, hypersupinatorvoeten, abnormale eversie, abnormale inversie, geatrofieerd vetweefsel onder de voet, etc.).
 • als de soepelheid van de triceps surae (kuiten) slecht is.

DE KEUZECRITERIA VOOR ELK TYPE SCHOENEN (STAD, SPORT, KIND):

 • Drop (hakhoogte): zo dicht mogelijk bij nul.
 • Zooldikte: 1 tot 2 cm max.
 • Flexibiliteit van de zool (overal, juist vooraan of bij de middenvoet): ideaal is volledige flexibiliteit.
 • Breedte van de buitenzool bij de hiel (uitspringend of te smal): ze moet de breedte van de voet respecteren.
 • Breedte van de buitenzool bij de middenvoet (kromme of rechte as): ze moet de breedte van uw voet respecteren. De rechte as is te verkiezen, vooral als je X-vormige knieën en platvoeten hebt.
 • Breedte van de buitenzool bij de voorvoet (breed of smal): ze moet de breedte van uw voet respecteren.
 • Steun van de boogwelving: vermijd elke vorm van steun.
 • Hielstuk (stijf of zacht): solide maar niet stijf. Het mag in geen geval de hiel blokkeren. Het hielstuk is van geen belang onder 1 cm. Boven 1 cm is het liefst stevig om te voorkomen dat de voet lateraal op de buitenzool glijdt.
 • Toe spring: te vermijden omdat het reageert als passief hulpmiddel. Het is nuttig voor sporters die een passieve hulp willen tijdens de wedstrijd.
 • Gewicht (licht of zwaar): zo licht mogelijk is ideaal.

OM VERDER TE GAAN

Kliniek OPS informeert en adviseert u: tijdschrift, artikels, blog

RAADPLEGEN
RAADPLEEG ONS TIJDSCHRIFT